Uformelt vin-battle i sommelier Peter Hørnings vinklub

Jeg var så heldig, at jeg blev inviteret med på et afbud, til en gæstevisit i sommelier Peter Hørnings private vinklub.
Baggrunden for at jeg blev udvalgt til den tomme stol, skyldes at Vinparkens smagepanel,
senere på året, til oktober, skal dyste i et vin-battle, hold mod hold op mod netop Peter Hørnings vinklub,
og at jeg så på denne måde, kunne få et bedre indblik i hvordan den slags foregår.

Man kan altså på flere måder sige, at jeg var blevet inviteret ind i “løvens hule”.
Jeg var på forhånd forberedt på at møde og blive jordet af nogle meget kompetente herrer.
Heldigvis foregik alt dog dejligt uformelt, og flere af deltagerne har jeg mødt flere gange før i Hørninghusets vinklub,
og jeg vil måske lidt naivt tillade mig at påstår, at jeg ikke er betydeligt under deres niveau.
Men der var helt som forventet også nogle rigtige hajer med, der brilierede helt på højde med James Bond alias 007 når han er bedst.

Peter Hørning, der udover at være sommelier, også er uddannet som kok, havde frembragt aftenens fantastiske 6-retters menu.
Deltagerne var blevet præsenteret for denne menu på forhånd, og skulle hver især udpege en menu og medbringe en dertil passende vin til minimum 250 kr.
De enkelte vine blev blindsmagt en ad gangen efterhånden som vi kom igennem de forskellige retter.
Først blev der diskuteret og givet bud på om vinen var fra Europa eller oversøisk.
Når vi havde fået svaret på dette, blev landet diskuteret og derefter region og til sidste appellation og producent.
Undervejs blev der også givet bud på drue(r) og årgang.

Den første ret var en “Kammusling-pasta-bisk”.

Dertil fik vi Santenay Clos de Malthe fra Côte de Beaune i Bourgogne i Frankrig lavet på Chardonnay.
Her forgik tingene “efter bogen”, hvor først kontinent og så land og så region blev bestemt.
Alle var meget hurtigt enige om at der var tale om en Chardonnay.

Santenay

Den anden ret var Grillet pighvar med crème-urter.
Der var flere der gav udtryk for, at dette var aftenens bedste stykke “kød”.

Dertil serverede Peter Hørning en Naiades Verdejo 2010 fra Rueda i Castilla y Leon i Spanien.
Dette var den eneste af aftenens vine, der ikke blev identificeret ret hurtigt.
Især det med at få bestemt druen som værende en Verdejo var lidt op ad bakke.

Naiades

Den tredje ret var en lammekølle.
Desværre levede den ikke helt op til Peters normalt høje standard, da den havde fået for lang tid i ovnen,
med det resultat at den mere mindede om et stykke lever der var blevet lamme-tævet med en kølle 😉
Dette skal dog ikke komme Peter til last. Faktisk var det på en hvis måde helt befriende at se,
at selv mesteren kan være uheldig engang i mellem.
Der blev i øvrigt serveret en forrygende dejlig garniture og sauce til denne ret.

Hertil havde 007 medbragt en biodynamisk Leon Barral Jadis Faugères 2011 fra Languedoc i Sydfrankrig baseret på druerne Carignan, Mourvèdre, Syrah og Cinsault.
Robert Parker har givet denne vin 94 point.
Der var ret hurtigt enighed om at denne vin var fra Frankrig, og da vi fik oplyst at der var tale om et blend,
fandt vi også relativt hurtigt ud af at der måtte være tale om et Rhône blend.
Men der var så vidt jeg husker ikke nogle der kunne udpege regionen Languedoc.

Leon Barrel

Den fjerde ret var en Oksemørbrad indbagt i salt, og dertil en kartoffelfondant og igen en forrygende sauce.
Dette var for mig aftenens kulinariske højdepunkt.

Desværre kom 007 ved en fejltagelse til at se hvilken vin der skulle dystes med.
Men heldigvis havde deltageren taget en anden vin med for en sikkerheds skyld,
så det blev i stedet for i første omgang den vi kom til at dyste om.
Det var en La Serre Saint Emilion Gran Cry Classe 2006 fra Bordeaux i Frankrig.
Robert Parker har givet denne vin 84 point.
Har sprang både 007 og Peter Hørning køen over, og gik uden nogen diskussion om land eller noget andet,
direkte ind og begyndte at tale om vinen var fremstillet på den ene eller den anden side af floden.
Jeg var selv heldig at udpege den rigtige årgang for denne vin.

Saint-Emilion

Og så var det jo at vi blev enige om, at vi alligevel også godt kunne smage på den vin der oprindeligt var tiltænkt. 🙂
Det var en Pomerol fra Bordeaux i Frankrig. Også her åbnede debatten med det samme i Bordeaux.

Pomerol

Den femte ret bestod af diverse oste og dertil druer.

Her var det undertegnede der havde medbragt den dertil hørende vin, der i øvrigt kommer fra Vinparkens sortiment.
Det var en Barolo Cannubi, Damilano 2009 fra Barolo i Piemonte i Italien.
Robert Parker har givet denne vin 93 point.
Der var indledningsvis bred enighed om at dette måtte være endnu en vin fra Frankrig.
Bortset fra 007, der med det samme erklærede at dette var en vin fra “Barolo-land”.
Og da Peter havde accepteret at det forholdt sig sådan, var han ikke sen til at sige at så måtte det være en Cannubi.
De herrer er skræmmende dygtige !

Barolo Cannubi

Den sjette og sidste ret var en Æble tærte og is.

Dertil fik vi en Seppeltsfield Para Grand Tawny fra Barossa Valley i South Australia.
Der var overvejende enighed om at den måtte være fra Portugal selv om “oversøisk” vist nok blev nævnt undervejs.
Vi fik oplyst at den som en klassisk portvin var lavet på Touriga National, men jeg har efterfølgende undersøgt
og fundet ud af, at den rent faktisk er lavet på druerne Grenache, Mourvedre og Syrah.
http://www.seppeltsfield.com.au/shop/fortified-wines/para-tawny-collection/para-grand-tawny/
Det var efter min mening uanset en ualmindelig velsmagende vin 🙂

Para

Jeg er glad for at jeg kunne få lov til at deltage denne både hyggelige og lærerige aften,
og ser med fortrøstning frem til vores hold-vin-battle mod 007-holdet senere på året.

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *